Kultura je cool – Tradicija na novi način

Dragi naši!
Zbog Vašeg velikog broja upita i interesa o aktivnostima koje bi uključile širu zajednicu, Kulturni centar Grada Skradina potrudio se organizirati radionicu koja će svim polaznicima osigurati ugodno i korisno provođenje slobodnog vremena.
Riječ je o radionici Tradicija na novi način kojom će nam naša sugrađanka Mirjana Bračić približiti znanja o vuni, a koja je namijenjena lokalnim OCD-ima i svim zainteresiranim građanima koji žele naučiti kako uklopiti tradiciju u moderan način života te živjeti ekološki osviješteno.
Dakle, cilj je ove radionice upoznati se s načinima primjene vune radi razvijanja kreativnosti i očuvanja okoliša. Naime, naši stari su koristili vunu u izradi pokrivača (sukanaca), tepiha i odjeće pa nije postojao problem s odlaganjem, a samim tim ni zagađenjem okoliša. Današnji brz način života to je uvelike promijenio.
Radionica uključuje predavanje o svrsi i načinu iskorištavanja ovog prirodnog materijala nekad i sad te praktični dio kroz koji će se sudionici osposobiti za izradu određenih predmeta.
1.dan – 6.12.2019. petak
upoznavanje s materijalom uz naglasak na autohtonost; upoznavanje s načinima
primjene (u građevinarstvu, tekstilnoj proizvodnji, poljoprivredi i umjetnosti) i
načinima obrade (tehnikom mokrog filcanja izradit će se uporabni predmet)
2.dan – 7.12.2019. subota
iglicama za suho filcanje dovršit će se predmet od prethodnog dana i započeti
s izradom razglednica i knjižnih oznaka (book mark) kao jednostavnijih
predmeta/ukrasa
3.dan – 14.12.2019. subota
tehnikom suhog filcanja sudionici će izrađivati prigodne božićne ukrase koji
mogu poslužiti kao unikatan poklon

Sve radionice odvijat će se u OŠ Skradin od 17-20 sati.

S obzirom na to da projekt Kulturni centar Grada Skradina, čija je vrijednost veća od 2 milijuna kuna, u 85%-tnom iznosu sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, radionica je za sve polaznike besplatna, svi materijali su osigurani, a izrađene predmete sudionici mogu ponijeti kući.

Naime, cilj je Projekta uključivanjem građana i promoviranjem aktivnosti projekta stvoriti pozitivno društveno okruženje koje će rezultirati učvršćenjem društvenih odnosa i novim suradnjama.
Veselimo se Vašem dolasku!